De Banningprijs is een tweejaarlijkse essayprijs van de Banningvereniging voor jonge schrijvers en denkers tot 40 jaar. De prijs bedraagt 1000,- euro en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De Banningprijs beoogt kritisch denken over levensovertuiging en politiek te stimuleren. Deelnemers tot 40 jaar kunnen een essay inzenden. Doe je voor het eerst mee, meld je dan aan voor de online schrijfcursus.

Een nieuw sociaal contract. Het is de aanbevolen remedie tegen heel veel hedendaagse problemen. Maar wat staat daar eigenlijk in? Wie sluit het met wie? Is het iets van de politiek of van de burger? Van de staat of van de samenleving? En is er eigenlijk een sociaal-democratische versie van het sociaal contract? Zoals zo vaak komt het bij veelgebruikte frasen aan op de analyse en de uitwerking.

Dus: hoe moeten we verder? Het debat over de samenhang in de samenleving, de verdeling van onzekerheden in een moderne economie. De gedachte dat de overheid er moet zijn voor de burger. Dat we wetten samen maken. Het zijn allemaal onderdelen van dat befaamde sociale contract. Maar zoals zo vaak: als iets overal over gaat, gaat het eigenlijk nergens meer over. De Banning Prijs 2022 zoekt een antwoord op die vragen.

Schrijf jij er een spannend en prikkelend essay over?

Deelname en Prijzen
De winnaar van de Banning Prijs 2022 ontvangt 1000 euro. De overige drie genomineerden ontvangen elk 250 euro. De vier genomineerde essays worden gebundeld in een boekje. Het winnende essay komt bovendien in aanmerking voor publicatie in Socialisme & Democratie, het tijdschrift van de Wiardi Beckman Stichting. De juryvoorzitter van de Banningprijs is Mei Li Vos.

De Banning Prijs wordt op 21 februari uitgereikt in de Rode Hoed te Amsterdam, voorafgaand aan de Banning Lezing door Tuur Elzinga (voorzitter FNV). Alle inzenders zijn van harte uitgenodigd uitreiking en lezing als gast bij te wonen. Bovendien ontvangen ze allemaal een reactie op hun essay en krijgen ze een jaarlidmaatschap van de Banning Vereniging én een online-jaarabonnement op S&D cadeau.

Je uiteindelijke essay van maximaal 2000 woorden mail je uiterlijk zondag 19 december 2021 voor 21.00u als word-bestand naar info@banningvereniging.nl. Vermeld je naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en studierichting of beroep. Inzenders zijn niet ouder dan 40 jaar. Ontvangst van inzending wordt altijd bevestigd.

Een schrijfcursus helpt je op weg
Wil je meedoen, maar weet je nog niet direct waar je moet beginnen? Wordt dit misschien wel je eerste essay of twijfel je of deelname wel iets voor jou is? Geef je dan op voor onze online schrijfcursus op 28 oktober van 20.00-20.30. Want een goed idee is nog geen essay, maar wel een mooi begin. We helpen je graag een beetje op weg. Je krijgt tijdens de training een introductie en tips van een ervaren schrijver en eindredacteur. Ook is er volop ruimte voor al je vragen. Je kun je opgeven via deze link.

Meer informatie op www.banningvereniging.nl 

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers